Recipe: Delicious Sagu rendang gula melaka
Sagu rendang gula melaka.
You can have Sagu rendang gula melaka using 5 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Sagu rendang gula melaka
- It's 1 cawan of Sagu.
- It's 4 cawan of air (2 cawan untuk sagu/2 cawan untuk gula melaka).
- It's of Gula melaka (ikut korang nak berapa banyak).
- Prepare 1 tin of Susu cair.
- You need of Pewarna (yang terpulang korang nak pakai warna apa).
Sagu rendang gula melaka instructions
- Ok untuk pertama kali, basuh dulu sagu yang korang beli tu, ingt jangan ramas2 takut sagu tu hancur pula, sementara tu amik periuk dulu, letak kan 2 cawan air dalam periuk lepas tu didihkan sampai mengelegak. (maaf takda gambar sebab semua dah buat video).
- Bila dah mengelegak, korang terus kecil kan api biar sedang2 saja dan terus masukkan sagu. Untuk kacau sagu jangan kacau dengan terlalu kuat ya, hancur sagu tu nanti. Kacau dengan lemah lembut, dan kacau sampai korang rasa yg biji putih sagu tu semakin mengecil, nanti korang akan nampak biji sagu menjadi warna JERNIH bukan putih ya. Lepas tu tutup api dan tutup periuk biarkan sampai 10-15 minit..
- Ok langkah yang seterusnya, kita buat gula melaka, gula melaka kat tempat saya ni berketul, jadi saya amik 2 ketul gula melaka letak kan dalam periuk dan 2 cawan air lepas tu masak. Dalam pembuatan gula melaka ni ada yang campurkan gula pasir, tapi tu terpulang pada korang, saya buat pun dah cukup manis, lagi dengan senyuman fuhh lagi bertambah manis. 😅😅😅 Gula melaka akan jadi warna gelap bila dimasak ya tu je nak bagitahu..
- Yang seterusnya pula, amik saguyang dekat periuk tu korang letak la kat dalam bekas yang bertutup ya untuk korang sejukkan dalam peti ais. (yang ni ada gambar) sebelum korang letak dalam bekas korang letak la apa2 pewarna ya untuk nampak meriah korang punya sagu tu..
- Sagu dah siap ya. Takkan susu cair pun saya nak ajar cara tebuk aduii... Apa2 pun selamat mencuba ya..
Komentar
Posting Komentar