Recipe: Appetizing Paung Goreng Terengganu (Kuih Bom Inti Ikan)
Paung Goreng Terengganu (Kuih Bom Inti Ikan).
You can cook Paung Goreng Terengganu (Kuih Bom Inti Ikan) using 16 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Paung Goreng Terengganu (Kuih Bom Inti Ikan)
- You need of Inti.
- You need 5-6 of ekor ikan selayang (sardin) direbus dengan asam keping dan garam.
- You need 2 cawan of santan segar *.
- Prepare 5 ulas of bawang merah *.
- Prepare 1/2 of inci halia dihiris halus *.
- Prepare of Secubit lada hitam.
- It's 1/2 of sudu kecil halba.
- It's 1 of sudu kecil garam Himalaya atau secukup rasa.
- It's 1 of sudu kecil gula tebu asli organik (organic raw cane sugar) atau secukup rasa.
- You need of Kulit.
- It's 2 1/2 cawan of tepung pulut.
- It's 1/2 cawan of tepung beras.
- It's 1/2 cawan of santan pekat.
- It's 1 cawan of air.
- Prepare 1 of sudu kecil Garam Himalaya.
- You need of Minyak untuk menggoreng (deep fry).
Paung Goreng Terengganu (Kuih Bom Inti Ikan) step by step
- Ikan yang telah direbus, dibuang tulang..
- Kisar isi ikan tadi dengan semua bahan bertanda *.
- Tuang bahan kisar tadi dalam bread maker dan masukkan bahan-bahan lain. Pilih mod "Jam" dan ulang mod sehingga agak kering..
- Sekiranya tiada bread maker, masak menggunakan api kecil sehingga inti agak kering (biarkan sedikit lembap) dan ketepikan..
- Gaulkan semua bahan sehingga menjadi doh. Rehatkan doh 1-2 jam pada suhu bilik. Pastikan bekas ditutup untuk mengelakkan doh mengering.
- Ambil sedikit doh, lebih kurang sebesar bola golf, leperkan, masukkan inti dan tutup. Ulang sehingga doh habis..
- Panaskan minyak dalam kuali, pastikan minyak tidak terlampau panas supaya kuih tidak meletup apabila digoreng..
- Goreng paung tadi sehingga keperangan. Sedia dihidang panas-panas..
- Sekiranya hendak dibekukan, goreng separuh masak dan simpan dalam bekas kedap udara..
Komentar
Posting Komentar