How to Make Tasty Nasi Lemak NekJot

Nasi Lemak NekJot.

Nasi Lemak NekJot You can have Nasi Lemak NekJot using 28 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Nasi Lemak NekJot

  1. Prepare of Sambal Nasi Lemak.
  2. Prepare 1 of labu bawang holland*.
  3. Prepare 1 of labu bawang merah bombay*.
  4. It's 1 of genggam cili kering* (dipotong serong dan direbus hingga lembut. Buang air rebusan).
  5. Prepare 2-3 of inci belacan* (kalau nak bakar dulu pun boleh).
  6. It's 1/2 cawan of air*.
  7. It's 5 of sudu besar gula (ikut citarasa masing2).
  8. You need 1 of sudu kecil garam (ikut citarasa masing2).
  9. It's 1/2 of sudu kecil Nazri ajinomoto (ikut citarasa masing2).
  10. You need 1/2 cawan of air asam jawa.
  11. It's 1/2 cawan of minyak masak.
  12. You need of Nasi Lemak.
  13. You need 3 of biji bawang merah.
  14. Prepare 3 of inci halia.
  15. You need 1 of sudu besar jintan manis (disangai).
  16. You need 1 of sudu kecil jintan putih (disangai).
  17. Prepare 2 of sudu kecil garam.
  18. It's 3-4 helai of daun pandan (dibasuh dan disimpul).
  19. You need 1 cawan of santan.
  20. You need 2 1/2 cawan of air (bergantung pada jenis beras. Ikut arahan di plastik beras).
  21. It's 3 cawan of beras (dibasuh dan ditoskan).
  22. You need of Bahan Pelengkap.
  23. It's 6 of biji telur ayam (dibasuh dan direbus).
  24. It's 2 batang of timun (dihiris).
  25. You need 2 cawan of kacang tanah (digoreng).
  26. It's 1 cawan of ikan bilis (dibasuh dan digoreng).
  27. It's of Ikan masin goreng/ayam goreng.
  28. It's Sedikit of minyak untuk menggoreng.

Nasi Lemak NekJot instructions

  1. Kisar halus bahan-bahan bertanda * panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa, gula dan garam. Kacau rata, kecilkan api, biar sambal tu masak lama sekitar 20 minit sambil-sambil dikacau. Tutupkan api dan ketepikan.. Nasi Lemak NekJot
  2. Sementara itu tumbuk bawang merah, halia, jintan putih dan jintan manis hingga lumat. Masukkan ke dalam periuk yang berisi beras. Masukkan daun pandan dan garam..
  3. Masukkan air dan santan, kacau rata. Masak hingga kering air dan santan kacau perlahan dan tutupkan dengan tudung periuk dan kecilkan api, biarkan masak dalam 5 minit lagi. Tutupkan api.. Nasi Lemak NekJot
  4. Goreng kacang, ikan bilis, ikan masin/ayam berasingan. Rebus telur hingga masak, kupaskan kulit telur dan dibelah dua. Potong timun.. Nasi Lemak NekJot
  5. Ceduk nasi dan hidangkan bersama bahan pelengkap..

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Recipe: Delicious Sagu rendang gula melaka

How to Make Perfect Pes Laksa Sarawak

Recipe: Appetizing Rendang Kerang