How to Make Tasty Nasi Lemak NekJot
Nasi Lemak NekJot.
You can have Nasi Lemak NekJot using 28 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Nasi Lemak NekJot
- Prepare of Sambal Nasi Lemak.
- Prepare 1 of labu bawang holland*.
- Prepare 1 of labu bawang merah bombay*.
- It's 1 of genggam cili kering* (dipotong serong dan direbus hingga lembut. Buang air rebusan).
- Prepare 2-3 of inci belacan* (kalau nak bakar dulu pun boleh).
- It's 1/2 cawan of air*.
- It's 5 of sudu besar gula (ikut citarasa masing2).
- You need 1 of sudu kecil garam (ikut citarasa masing2).
- It's 1/2 of sudu kecil Nazri ajinomoto (ikut citarasa masing2).
- You need 1/2 cawan of air asam jawa.
- It's 1/2 cawan of minyak masak.
- You need of Nasi Lemak.
- You need 3 of biji bawang merah.
- Prepare 3 of inci halia.
- You need 1 of sudu besar jintan manis (disangai).
- You need 1 of sudu kecil jintan putih (disangai).
- Prepare 2 of sudu kecil garam.
- It's 3-4 helai of daun pandan (dibasuh dan disimpul).
- You need 1 cawan of santan.
- You need 2 1/2 cawan of air (bergantung pada jenis beras. Ikut arahan di plastik beras).
- It's 3 cawan of beras (dibasuh dan ditoskan).
- You need of Bahan Pelengkap.
- It's 6 of biji telur ayam (dibasuh dan direbus).
- It's 2 batang of timun (dihiris).
- You need 2 cawan of kacang tanah (digoreng).
- It's 1 cawan of ikan bilis (dibasuh dan digoreng).
- It's of Ikan masin goreng/ayam goreng.
- It's Sedikit of minyak untuk menggoreng.
Nasi Lemak NekJot instructions
- Kisar halus bahan-bahan bertanda * panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa, gula dan garam. Kacau rata, kecilkan api, biar sambal tu masak lama sekitar 20 minit sambil-sambil dikacau. Tutupkan api dan ketepikan..
- Sementara itu tumbuk bawang merah, halia, jintan putih dan jintan manis hingga lumat. Masukkan ke dalam periuk yang berisi beras. Masukkan daun pandan dan garam..
- Masukkan air dan santan, kacau rata. Masak hingga kering air dan santan kacau perlahan dan tutupkan dengan tudung periuk dan kecilkan api, biarkan masak dalam 5 minit lagi. Tutupkan api..
- Goreng kacang, ikan bilis, ikan masin/ayam berasingan. Rebus telur hingga masak, kupaskan kulit telur dan dibelah dua. Potong timun..
- Ceduk nasi dan hidangkan bersama bahan pelengkap..
Komentar
Posting Komentar