How to Cook Yummy Rendang Cili Padi Ayam Hutan
Rendang Cili Padi Ayam Hutan.
You can cook Rendang Cili Padi Ayam Hutan using 9 ingredients and 12 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Rendang Cili Padi Ayam Hutan
- Prepare 1 of ekor ayam hutan (kalau x ada boleh guna apa apa ayam).
- Prepare 500 g of santan pekat.Santan fresh.
- You need of Segenggam cili padi.
- You need 4 batang of serai.
- It's 1 of inci kunyit hidup atau (1 sudu kecil kunyit serbuk).
- It's 1 helai of daun kunyit yg besar.
- You need 2 helai of daun limau purut.
- Prepare 1 of sudu kecil garam.
- You need 1 of sudu kecil ajinamoto jika perlu.
Rendang Cili Padi Ayam Hutan instructions
- Potong ayam ikut saiz yang dikehendakki.Cuci bersih ayam..
- Kisar,cili,serai dan kunyit hidup sehingga lumat..
- Satukan kesemua bahan kisar dan ayam didalam kuali atau periuk.carik carikan daun limau purut dan batang daun kunyit dan letak dlm kuali.letak air kedalam kuali..
- Masak sehingga pekat dan keluar minyak..
- Ambil satu ketul ayam dan rasa.sekiranya masih liat tambah lagi air.sekiranya sudah empuk,masukkan santan pekat,garam dan aji.masak sehingga keluar minyak.Minyak ni dari santan yang kita gunakan tadi..
- Potong halus daun kunyit.Potong seperti kita hendak buat bunga rampai..
- Setelah rendang tadi pekat dan keluar minyak,masukkan daun kunyit yang dipotong halus..
- Kacau sehingga rata..
- Apabila sudah rata,rasa rendang tadi.sekiranya cukup rasa masin lemak nya boleh lah dipadamkan api..
- Tujuan meletakkan daun kunyit yang dipotong halus di saat akhir dan sekejap supaya aroma daun kunyit ini tidak hilang..
- Boleh la dihidangkan.Selamat mencuba.Mudah dan Ringkas..
- Hari ini saya makan rendang bersama ketupat palas..
Komentar
Posting Komentar